Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 04.05.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Pagina (dacă este cazul): 3
Autorul articolului: Cosmina Fernoaga
Titlul articolului: Campus pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pe strada Coastei
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/administratie/campus-pentru-studentii-facultatii-de-teologie-ortodoxa-pe-strada-coastei--65962.html

Consiliul Local intenţionează să atribuie Mitropoliei Clujului, în folosinţă gratuită, un teren de circa 4.000 de metri pătraţi, în vederea realizării unui centru multifuncţional, precum şi a sediului Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

·

Terenul este situat pe strada Coastei, pe amplasamentul de pe care erau evacuate la finele anului trecut câteva familii de romi care îşi ridicaseră ilegal locuinţe.

Primarul Sorin Apostu a afirmat că a dat curs solicitării mitropolitului Andrei Andreicuţ privind atribuirea unui teren pe care să se realizeze sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă. "În prezent, această facultate funcţionează în acelaşi spaţiu cu Seminarul, iar sălile studenţilor sunt împărţite peste tot în oraş. Cred că a venit momentul să sprijinim Mitropolia şi să alocăm un teren adecvat. De altfel, municipalitatea a susţinut în acest sens şi Facultatea de Ştiinţe Economice, dar şi alte instituţii de învăţământ, şi aşa mi se pare şi firesc, având în vedere că studenţii aduc un mare beneficiu oraşului nostru", a spus primarul Sorin Apostu. Decizia de atribuire a acestui teren ar urma să se aprobe în şedinţa de vineri a Consiliului Local.

La schimb, Mitropolia va restitui administraţiei locale un teren de circa 7.000 mp pe strada Slănic, care nu a putut fi utilizat pentru acest proiect şi care ar urma să fie amenajat ca spaţiu verde. În privinţa amplasamentului de pe strada Coastei, investiţia va fi susţinut exclusiv din fondurile Mitropoliei Clujului. Aceasta include un campus universitar pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu clădiri care să găzduiască aula (360 mp), sălile de curs (360 mp), săli de seminar (950 mp), ateliere şi spaţii destinate corpului profesoral - decanat, birouri pentru profesori, sală profesorală, dar şi spaţii de cazare, o cantină şi anexe pentru utilităţi, parcări. Campusul va găzdui şi o capelă. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, susţine că nu se ştie la cât este evaluată întreaga investiţie. "Mai multe detalii vom putea oferi după ce vom primi terenul, prin aprobarea Consiliului Local", a spus acesta.